Tool-Lanyards

Waar moet een tool lanyard aan voldoen?

De Nederlandse wet stelt dat een tool lanyard ten miste moet zijn voorzien van een CE markering. CE staat voor "Conformité Européenne" hiermee geeft de fabrikant aan dat het product voldoet aan de minimale EU-eisen op het gebied van veiligheid, gezondheid en milieu. Deze eisen zijn omschreven in het CE certificeringssysteem, EU-normen en wet-regelgeving. 

Wat zijn de CE eisen en hoe werkt het CE certificeringssysteem?

Wat precies de eisen zijn voor de CE certificering is afhankelijk van de categorie waar het product onder valt. Het proces bestaat uit 6 stappen, afhankelijk van de CE categorie is dit een proces wat de fabrikant zelfstandig doorloopt of door een certificatie instelling wordt beoordeeld.

Stap 1: Identificeer de toepasselijke richtlijn(en) en EN-normen, eventueel samen met een certificatie-instelling.
Stap 2: Controleer product-specifieke eisen of wettelijke eisen vanuit regelgeving.
Stap 3: Bepaal of onafhankelijke beoordeling door bijv. Tüv of notified body noodzakelijk is.
Stap 4: Test het product en controleer de conformiteit.
Stap 5: Stel de vereiste technische documentatie op en houd deze samen met procedures betreffende de productie en consistentie van het product beschikbaar.
Stap 6: Stel de conformiteitsverklaring op en breng CE-markering aan.

Als we kijken naar PPE / PBM categorieën zal voor de CE-markering van bijvoorbeeld een valharnas diverse tests en beoordeling van een certificatie instelling verplicht zijn. Zo waarborgt de certificatie instelling, ook wel notified body genoemd dat het product zowel theoretisch als praktisch voldoet aan de toepasselijke norm.

Echter als we naar de categorie kijken die bij Tool lanyards hoort is de onafhankelijke beoordeling door een notified body niet nodig. De fabrikant bepaald dus zelf of het product voldoet aan de gestelde eisen. Dit is veelal een theoretische benadering zonder een belasting test of breekproef.

Maar waarom is de CE markering van uw tool lanyards zo belangrijk? En is CE markering wel voldoende?

Laat het ons uitleggen:

Onafhankelijk geteste Tool lanyards, daar kun je op vertrouwen!

Als je gebruik maakt van middelen om mensen veilig te houden, moet je hierop kunnen vertrouwen. Alleen een CE-markering vinden we bij ZeroDrops onvoldoende, dit bevestigd enkel de theoretische conformiteit.

Een tool tethering system moet goed ontworpen zijn en geschikt zijn voor het beveiligen van uw gereedschap tegen een val. Het is zinloos een tool lanyard te gebruiken die breekt wanneer het gereedschap daadwerkelijk valt. Daarom zijn de producten op onze website niet alleen voorzien van een CE-markering maar zijn ze ook onafhankelijk getest.

Naast de wettelijk verplichte CE-typegoedkeuring worden NLG-gereedschapskoorden onafhankelijk getest door een UKAS geaccrediteerd testlaboratorium (vergelijkbaar met de Tüv). Door te kiezen voor gereedschapskoorden van NLG, investeert u in materialen die grondig zijn getest.

Kwaliteit vs. prijs

Met budgetten onder druk, weten we dat u op zoek bent naar het meest kosteneffectieve tool-tetheringsysteem. Maar men zegt uiteraard niet voor niets "Goedkoop is Duurkoop". Het kopen van goedkope tool lanyards en tetheringsystemen voor gereedschap is een verkeerde besparing en kan mensen in gevaar brengen.

Goedkoop een verkeerde besparing... Waarom?
Goedkopere producten zijn doorgaans niet zo robuust en hebben niet dezelfde strenge tests ondergaan. Dit betekent op zijn beurt dat ze niet zo lang meegaan en dat u geen garanties heeft dat ze zullen doen wat ze moeten doen.

Het gebruik van goedkope gereedschapskoorden en lanyards zonder CE-markering kan uw team een vals gevoel van veiligheid geven. Het kan ervoor zorgen dat ze denken dat ze beschermd zijn terwijl dat niet het geval is. Maar uw toewijding aan een veilige werkplek is toch groter dan dat?

We hebben al vele "China Export Tool lanyards voorbij zien komen die falen. Goedkope gereedschapskoorden, veelal met een valse CE-markering. Als zo'n tool lanyard faalt, kan dat ernstige gevolgen hebben.

Conformiteit NLG producten

De NLG tool tether producten voldoen aan de PPE Regulation (EU) 2016/425 norm.
De gereedschapskoorden en tethering materialen worden onderworpen aan strenge kwaliteitscontroles tijdens productie. Ieder product moet gelijk zijn als de producten getest door het CE certificeringsinstituut.
De onafhankelijke tests worden door het testlaboratorium uitgevoerd conform de EN 364: 1992 norm.
Een EU-conformiteitsverklaring wordt opgesteld als de PBM aan alle vereiste maatregelen voldoet.

Wat vrij uniek is voor tool lanyards is dat de NLG producten ook worden onderworpen aan een trek test om de sterkte van de materialen te testen. Er wordt een dynamische val-test uitgevoerd met 2x de maximale last. Hijstassen en opbergmiddelen worden onderworpen aan een Statische sterktetests met 5x het toegestane gewicht.

Op deze manier kunt u erop vertrouwen dat al uw valpreventie-apparatuur geschikt is voor het beoogde doel en dat er een extra veiligheidsfactor is ingebouwd voor voldoende beveiliging.

Investeren in CE en EN364 gecertificeerde tool lanyards en tethering systemen laat zien dat u waarde hecht aan veiligheid. Zo voorkomt u simpel ongevallen en schade door vallend materieel!

Het Never Let Go assortiment voldoet naast CE ook aan de strenge Amerikaanse ANSI 12-2018 norm, lees er meer over in ons blog.


Tags:
How to: Gereedschapsborging